Оборска тор

Оборската тор е отличен органичен тор и се използва от зората на земеделието за увеличаване на производството. Това е пълноценен тор в комбинация с микроорганизми, важни за здравата почва. Но той има някои недостатъци, които могат да ви разубедят да го използвате.

Първо, задължително е безопасната работа с него. Пресният тор има микроби в него, които могат да бъдат много опасни. Той може да бъде приложен в почвата, едва когато е вече състарен и е станал на компост.  Не прилагайте пресен тор върху ядливи култури, които скоро ще се съхраняват. Също така не съхранявайте оборски тор до места за съхранение и обработка на реколтата. Ако торът се докосне до производството, още повече до продукти, които ще се консумират сурови, може да се причинят сериозни заболявания. 

Друг недостатък на оборския тор е това, че има свойството да променя хранителните вещества. Количеството азот в него зависи от вида на животните, как се хранят и методите за съхранението и събирането му. 

Като следващ недостатък на оборския тор , можем да сметнем трудността да се контролират нормите на приложение. Ако големи количества домашен тор се приложи върху вече плодородна почва, това може да повреди корените на младите растения.

Недостатък е също и високото съдържание на сол , което се отлага в оборския тор. Той може  да повреди или убие растенията. Солта се разгражда в райони, в които се наблюдават значително много валежи, но се натрупва в почвата в по-сухите райони и то в прекомерно завишени дози.

За да се намалят недостатъците на оборска тор , отлично решение би било смесването му с Лумбреко – органичен листен тор, който да помогне при защита на растенията от микроби. Друго предимство от съвместната им употреба е запазването на хранителните вещества на реколтата и регулирането на нивата на солта. Лумбреко е 100% натурален продукт, който е много лесен за употреба, съвместим е с оборска тор и дава отлични качествени и количествени показатели.