Птичи тор

Птичият тор се състои от концентрирани хранителни вещества. Това означава, че е много силен и не трябва да се използва в суров вид върху зеленчуци или цветя, тъй като силата на хранителните вещества, особено азота, може да изгори корените на растенията. Когато се използва правилно обаче, той се превръща в отличен био тор за почвата. Недостатък при този тор е процесът по компостиране, защото отнема повече от половин година.

Пилешкият тор е естествено богат на хранителни вещества, от които се нуждаят растенията, за да се изгради силна коренова система и да се произвеждат зеленина и плодове. Той съдържа бактериите, използвани в храносмилателния процес на домашните птици, който работи за разграждането на органичната материя. Процесът на компостиране и бактериите правят хранителните вещества разтворими, което означава, че растенията могат по-лесно да ги абсорбират от почвата.

Птиците, бидейки вегетарианци, произвеждат чист оборски тор, без болести и паразити, каквито се намират в оборския тор на някои месоядни животни. Пилешкият тор също съдържа по-малко сол от този на другите животни. Органичен е и не е нужно да се притеснявате за каквито и да е тежки химикали, които влизат в земята близо до вашите растения, ако сте био градинар.

Пилешкият тор е изобилен. Поради тази причина той също е евтин.

По отношение на съхранението, лесно се  съхранява за дълъг период от време, преди да започне да губи хранителните си вещества. След процесът на компостиране, може да седи безкрайно преди да се използва. Също така има и не-толкова неприятна миризма.

За да се предпазят растенията от изгаряне обаче, се препоръчва смесването на птичия тор почвено с Лумбреко листно, който също е 100 % органичен продукт.  Той отлично повлиява регулирането на азот в почвата, има мощен антибактерициден ефект, което пък от своя страна ограничава развитието на болести по растенията.